Per Cederbank

Utställning 2-15 okt 2010

Per Cederbank (f.-67) härliga bildkonst uppstår av blandteknik, där grunden oftast utgörs av ett sparsamt figurativt oljemåleri. Men, i processen tillfogas applikationer som t ex textilier, bladguld och strukturmaterial, och den totala kompositionen blir oerhört effektfull och intressant.

Målandet sker i mycket varma och mjuka färger och bygger upp bilder som åskådare ibland beskrivit som ”arkeologiska” och ”antika”. I utställningen visar Per dels målningar på duk och papper, men även tavlor som målats direkt på skivor av skiffersten. Att han även exprimenterar med musikkonst framgår i alla hans bilder där gamla nothäften och texter skymtar fram. Därför beskrivs hans tavlor ofta i samma termer som musik – dvs harmoni, klang, komposition och toner.

I motiven skymtar ibland figurer och byggnader, som ofta återspeglas i ett framförvarande blankt plan.
Per Cederbank firar 25-årsjubileum som konstnär, och ända från den tidiga landskapsperioden och elevtiden hos målaren Arne Fallberg har Cederbank utvecklat en egen bildvärld.Även om Per hävdar att han ”nu funnit sin stil” så ser alla att även denna är i ständig utveckling.

(Text: Tom Swales)

Per Cederbank – Konstutställning 23 oktober – 5 November 2004

Målningar

Per Cederbank är född i Borås 1967. Per har målat sedan 1984. Han har provat ett flertal stilar och ändrat tekniken genom åren och därmed kommit fram till en egen stil i både färg och komposition. Struktur och yta är grunden för detta måleri