Ardy Strüwer
Ardy Strüwe 75 – Jubileumsutställning 4 – 20 oktober 2014
Ardy Strüver är en av Europas färgstarkaste målare, mycket beroende på hans orientaliska bakgrund.
Han föddes på Java i Indonesien, studerade måleri id Kungliga konsadademien i Haag och på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hans typiska kvinnofigurer är inspirerade av indinesiska wajangdockor (ett slags marionett- och skuggspelsdockor), österländs ornametik och europeisk surrealism.
Ardy har haft många utställningar i Europa och USA. Han är representerad i många privata samlingar och museer bl a Moderna museet i Stockholm, Gremeente museum i Haag och Peter Stuyvesant Collection etc.
Utställning 30 oktober – 14 November 2010
Ardy Strüwer 13–27 oktober 2007 – Nya Målningar – Retrospektiv Grafik
Nya Målningar – Retrospektiv Grafik
Under 70-talet vistades jag en månad på Centre culturel Suèdois i Paris och bestämde mig då för att flytta från Stockholm till Paris.
Jubileumsutställning 2 – 17 okt 2004
Sagan om och av Ardy Strüwer
Ardy Strüwer föddes i Batavia på Java för drygt 60 år sedan och kom som tioåring till Holland. Hans stora konstintresse förde honom till Kungliga Konstakademien i Haag.
Så småningom flyttade han till Sverige för fortsatta studier vid Kungliga konsthögskolans grafiska avdelning i Stockholm. I Paris har han arbetat i den kända grafiska steljén Clot, Bramsen & georges ich i Nex Your på likaledes välrenomerade The American Atelier.
Sedan 1986 bor Ardy i Frankrike. ”Jag bodde i Sverige i trettio år, men upptäckte alltmer hur klimatet gjorde det svårare för mig att måla. Jag saknade ljuset för mycket och vintrarna var för långa.” Att vara målare är att fungera som optisk författare, säger Ardy. Att måla är att tala ögonens språkoch att betrakta målningen är att läsa i form och färg. Man kan se på konst med tre ögon; sina egna och hjärtats.
Ardy målar i explosiva färger, ofta i surrealistisk stil med kvinnoansikten som återkommande motiv. Hans konst är en hyllning till livets ursprung, kvinnan. Ardys bildvärld är fylld av orientalisk prakt, kvinnobesatthet och surrealistska färgdrömmar. Den är glimmande vacker samtidigt skikt av trolldom och vanvett. Internationellt har Ardy blivit ett stort namn och han har haft utställningar i Europa och USA. Han är representerad i många privata samlingar och museér, bl a Moderna museét i Stockholm, Gemeente museum i Haag och Peter Styvesant Collection etc.
”På Kungliga akademien i Haag lärde jag mig grunden till att göra grafik, etsning litografi, linolium och träsnitt. Senare när jag kom till Sverige var jag gästelev hos Harald Sallberg på Kungliga konstakademiens grafiska avdelning i Stockholm och träffade bl a P.G Thelander och Philip von Schatz. Grafik ska vara svart-vit tyckte jag då för att inte konkurrera med måleriet. Min stora etsningsidol var Rembrandt och jag tyckte bättre om hans etsningar än målningar.
Det tog lång tid innan jag använde flera färger i min grafik. Det började genom silikonen eller seriegrafi som det också heter. Guld och rött började jag använda som bakgrund eller färgaccent till mina bilder i svart. Så småningom gav jag upp mina gamla värderingar om svart-vit grafik och vågade nu även använda flera färger i litografien. Grafik är ett fint komplement till mitt måleri. Man kan multiplicera en bild i begränsad upplaga och få en bredare spridning av konst. Trots allt detta med olika tryckmetoder tycker jag att det mest genuint spontana inom grafiken är att teckna direkt med handen i blyerts, krita eller bläck på papper, styrd av impulser från hjärnan, ögat och hjärtat.”
Konstutställning 27 okt – 10 nov 2001 Målningar, grafik och glas
Målningar, grafik och glas