Nanne Nyander & Brandon Kralik

Utställning 4-17 December 2004

Stilleben – Landskap – Figurativit måleri i olja

Nanne Nyander

Nanne är skicklig och hennes måleri frambringar känslor. Målningarna väcker betraktarens inomboende vetskap om vad som är det vackra med själva livet, varje liten viktig detalj.
Mycket kan sägas om måleri, om både Kitsch och Konst men det viktiga för Nanne Nyander är inte vad som sägs utan vad vi ser. Hennes målningar talar för sig själva, ett mycket speciellt språk som är lika sällsynt som det är vackert. Den skönhet hon ser förmedlar hon genom sitt måleri till ögonon hos betraktaren.

Nanne Nyander kommer ifrån Jönköping. Hon har studerat på Florence Academy of Art i Florens, Italien och hos Norges främste Kitschmålare Odd Nerdrum. Tiderna må kanske förändras men skönheten i en väl målad oljemålning är tidlös.”Det sägs att ”en bild säger mer än tusen ord” men en Kitchmålning säger mer än tusen bilder”

Utställningar:
1998 – Florens, Italien
1999 – Florens, Italien
1999 – Göteborg stadsteater
2001 – Jönköping, Länssalongen
2002 – Stavern, Norge
2002 – Jönköping, Länssalongen
2003 – London, England. National Portrait Gallery. The BP Portrait Award.
2003 – Jönköping, Länssalongen
2003 – 2004 Aberdeen, Skottland. Portrait Award

Brandon Kralik

Brandon Kralik har tecknat och målat hela sitt liv. Han har gått konst skola i New York och har studerat med den tyske expressionisten Dr. Ludwig Stromeyer och den italienske realisten Dario Campanile. Han har nyligen tillbringat två år i norske kitschmålaren Odd Nerdrums studio. Modern konst för mig är som autobahn. Där konstnärerna tävlar om att inkoporera den senaste teknologin, psykologin och ideologin. Tävlar för att vara före sin tid. Jag befinner mig inte på den autobahn. Jag promenerar på en smal stig igenom den vilda världen av mänskliga erfarenheter som har existerat sedan urminnes tider och kommer att fortsätta existera långt efter att jag är borta. Måleriet är inte utdött. Att titta på en skickligt utförd målning är som att vakna om och om igen till en sann skönhet, det intima och sentimentala av den mänskliga erfarenheten. Om den mänskliga erfarenheten kallas kitsch på konst-autobahn, och det gör den, då är jag en kitschmålare”. Brandon Kralik är född i Virginia och har bott på flera platser i Nord amerika, Hawaii och Europa. Hans målningar kan ses i många samlingar runt om i världen. Han är bl. a. representerad av Fireworks Gallery i Colorado och Downey Gallery i New Mexico. Han bor och målar nu i Sverige.

Utställningar:
Fireworks Gallery, Colorado; 2004-
Downey Gallery, New Mexico; 2003
Oksen Galleri, Norge; 2002-2003
Banyan Tree Gallery, Hawaii; 2000-2003
Haugar Vestfold Kunst Museum, Norge; 2002
Raugland Atelier, Norge; 2002
Larvik Kunst Förening Norge; 2002
Art Maui, Hawaii; 2000, 2002