Gunilla Kumlin

Konstutställning 15-26 oktober 2005

Målningar, Gouacher – Serigrafier. Vernissage

Gunilla Kumlin är född i Stockholm med rötter i Dalsland och i Skåne. Gift med en diplomat bodde hon långa tider utomlands då i Guatemala, Thailand och Paris och ställt ut i många städer på kontinenten. Men det var hemma på bruket i Dalsland som hon började måla som tröst för det långa avståndet till kamraterna och skolan. Men hon fick en utbildning som sekreterare men gick på kvällarna och målade och gick sedan ett år på ABF för grundligare studier. Hennes första utställning var hos Ebbe Höglund i Båstad 1976.

Familjen flyttade till Paris och där blev hon knuten till gallerie ART CONCORDE som gav ut hennes serigrafialbum ”Deux Chateaux”. Nu har Gunilla sin bas i Stockholm med sommarateljé på Österlen. Mellan åren 1982 och tills nu har Gunilla i huvudsak mest ställt ut i Sverige och är representerad i Landstinget och i många kommuner.

På grund av att hon haft fördelen av att flytta och sett så mycket och upplevt så många olika kulturer har hon en helt personlig stil där färg och form är det viktigaste. Tavlorna har svenska motiv med den röda vallmon, kossorna och de röda stugorna ibland på en ensam ö i skärgården. De svarta sjöarna kommer ifrån uppväxten i Dalsland med de vita näckrosorna som ett ljust hopp om att en gång slippa det mörka ensamma livet på bruket som låg på en halvö utan vägförbindelse vid Vänern. Men det finns andra minnen och de klara färgerna kommer från Guatemala ett av världens vackraste länder. Husen, bänkarna och människorna i parkerna är Paris. Golfmotiv förekommer ofta med någon liten lustighet för att slippa frustrationen efter en dålig runda. Ibland spelar mannen fiol, musik är viktigt.Gunilla målar helst med akryl på duk och gouahefärger. Serigrafierna gör hon med Antoine Clolus i Paris. Många gallerier representera Gunilla både i Sverige och i utlandet.

Några av Gunilla Kumlins utställningar:
1989 Sydsv. Dagbl. Konsthall, Malmö
1993 Galleri Stettin, Stockholm
1994 Galleri Odelhorn, Lund
1996 Galleri Glemmingebro, Ystad
1997 Galerie Bo Hansson, Båstad
1999 Galleri Edvard, Värmdö
1999 Galleri Albin Up, Oslo
2000 Galleri Art, Karlstad
2001 Galerie Bo Hansson, Båstad
2001 Grafioteket, Stockholm
2003 Galerie Art in Maupertuus, Holland
2004 Galleri Ingela S, Stockholm